Een hypotheek voor 57-plussers? Dit zijn de opties!

MarionNiet gecategoriseerd

Het pensioeninkomen is meestal lager dan het inkomen tijdens je werkende leven, dat kan invloed hebben op je hypotheekmogelijkheden. Geldverstrekkers houden al vanaf tien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd rekening met het pensioeninkomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dit betekent dat mensen van 57 jaar en ouder met een lager pensioeninkomen te maken hebben met een lagere maximale hypotheek. Toch denken geldverstrekkers graag met je mee en zijn er verschillende regelingen.

We zetten de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij:

Benutten van de overwaarde

Een mogelijke optie is het benutten van de overwaarde op je woning. In de loop der jaren zijn veel huizen in waarde gestegen. Daar bovenop hebben veel senioren vaak een aanzienlijk deel van hun hypotheek afgelost. Onder bepaalde voorwaarden kan deze overwaarde worden gebruikt, bijvoorbeeld om een woning levensloopbestendig te maken, een vakantiehuis aan te schaffen, of als aanvulling op het pensioen.

Andere leningen

Sommige geldverstrekkers bieden speciale leningen voor ouderen aan, afgestemd op hun woonwensen en financiële situatie. Dit kan extra mogelijkheden bieden, maar niet alle geldverstrekkers hanteren dezelfde voorwaarden. Daarom is het belangrijk om de verschillende leningen en voorwaarden goed te vergelijken.

Hypotheek op basis van daadwerkelijke woonlasten

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) biedt mogelijkheden voor 57-plussers die een hypotheek willen afsluiten bij een verhuizing. Geldverstrekkers kunnen in dat geval uitgaan van de daadwerkelijke woonlasten, op voorwaarde dat de hypotheekrente minstens twintig jaar vaststaat. De maandelijkse lasten van de nieuwe hypotheek moeten hetzelfde of lager zijn dan die van de oude hypotheek. Deze regeling biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een deels aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

De grens voor de NHG staat in 2024 op € 435.000. Dat betekent dat een huis niet duurder mag zijn dan € 435.000 om in aanmerking te komen voor NHG.

Blijvers- en Verzilverlening

Veel gemeenten en provincies bieden blijvers- en verzilverleningen aan. Met een blijverslening kun je langer zelfstandig blijven wonen, terwijl een verzilverlening je de ruimte geeft om een deel van de overwaarde te gebruiken als aanvulling op je pensioen. Deze leningen zijn aantrekkelijk omdat de maandlasten niet stijgen, en de rente wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij verkoop van de woning.

Meer informatie hierover lees je op de site van de SVn.

Meer weten?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het is van cruciaal belang om professioneel advies in te winnen om de beste hypotheekregeling te kiezen die aansluit bij jouw persoonlijke situatie.